Tisztelt látogatóink!

zsuzsa_1_DSC_0438

Dr Kerényi Zsuzsanna MD, PhD

A cukorbetegség és az elhízás a 21. század egyik nagy népegészségügyi problémája, de ennél sokkal több. Mind a betegeknek, mind családtagjaiknak egy nagyon személyes, napi kihívást jelentő állapot, magas szintű önmenedzselést kívánva az optimális anyagcsere-állapot fenntartásához, és a cukorbetegséggel összefüggő késői szövődmények kialakulásának megelőzéséhez, késleltetéséhez. Bizonyos emberek számára ez a kihívás  megerőltető és terhes lehet, kiégettséghez vagy kétségbeeséshez, esetenként depresszióhoz  vezethet.  Ez a kihívás egy életen át szünet nélkül folytatódik, anélkül, hogy – a tudomány mai állása szerint – a  teljes gyógyulás elérhető lenne. A cukorbeteg élet megélése drámaian változatos.  Az emberek egyéniségüktől, személyiségüktől  függően alkalmazkodnak és viselkednek bármilyen adott szituációban. A személyes reakció a diabétesz kialakulásának tényére azonban nem tér el. Az állapot  pszychológiailag pozitív feldolgozásának vezetése, támogatása sorsdöntő, különös tekintettel arra, hogy az optimális életminőség mellett a megfelelő kezelési célértékek elérését és fenntartását is biztosítsuk.

A diabétesz gondozás kilátásai sohasem voltak kedvezőbbek, mint manapság. Az utóbbi években a technológiai fejlődés széleskörű lehetőséget adott a diagnosztikus szűrővizsgálatokra, a strukturált betegedukációra. Fantasztikus haladást látunk az inzulinkezelés árnyalására, a tablettás és/vagy nem inzulinos injekciós kezelési formák kombinálására. Az otthoni vércukor önellenőrzés, a folyamatos glukóz-monitorozás rendszereinek alkalmazása az egyénre szabott kezelések kialakításában ma már nélkülözhetetlen. Már nem jelent nehézséget az olyan korábbi problémás helyzetek megoldása, mint fizikai aktivitás, sport, közéleti szereplés, munka, szórakozás, szexuális élet, külföldi utazás – csak néhányat említve, amelyektől már nem tart vissza az a tény, hogy valaki cukorbeteg.

Magánrendelésünk a szűrővizsgálatoktól a diabétesz minden típusának korszerű, egyénre szabott kezelését, gondozását biztosítja, sok éves tapasztalattal rendelkező, szakmai körökben ismert, és elismert szakemberek csapat-munkájával. Segítséget nyújtunk ahhoz, hogy a cukorbetegeknek optimális-ideális anyagcsere-helyzetet, és betegségükkel együtt élve sikeres életérzést alakítsunk ki és tartsunk fenn betegségük folyamán.

A cukorbetegség szövődményei bizonyítottan megelőzhetők, jelentősen késleltethetők, de csak akkor, ha a betegség korai stádiumában normalizáljuk a szervezet anyagcsere-állapotát. Ehhez a betegség keresése, előállapotának szűrése szükséges mind az egészségesek, mind a már cukorbetegek családtagjai körében.