Tájékoztató szenzor támogatáshoz

Tisztelt / Kedves Betegek,

Az Egészségügyi Kormányzat 2019. december 17-én a Magyar Közlöny 207. számában (9284-9294. oldal) publikálta a folyamatos szöveti cukormonitorozás támogatását 1-es típusú cukorbetegek részére (32/2019 (XII. 17.) EMMI rendelet).  Az indikációk és a felírhatóság csaknem a teljes 1-es típusú beteg-populációt érinti, mind a 18 év alatti, mind pedig a felnőtt betegeket. A rendelet 2020. január 1-től lépett életbe.

A szenzorhoz való minél gördülékenyebb hozzájutás érdekében tájékoztatjuk betegeinket a folyamat részleteiről.

Kérjük, hogy olvassa el a 32/2019 (XII. 17.) EMMI rendeletet. Ennek alapján gondosan mérlegelje, hogy kooperációja, életmódja és diéta-tartása, valamint az anyagcsere-állapotát jellemző paraméterek alapján Ön alkalmas-e, esetében indokolt-e, javasolható-e (ld. 1.sz Melléklet: Szenzor támogatásra jogosultság) a folyamatos szöveti cukormonitorozás, anyagilag vállalni tudja-e az alkalmazás feltételeit.  A társadalombiztosítási támogatás mértéke gyermekek esetében 98%, felnőtteknél 80%. (ld. 2.sz Melléklet: Árlista – 18 év felettiekre vonatkozók kiemelve).

Amennyiben az indikáció fennáll, eldöntendő, hogy a pumpához csatlakozó, vagy a telefonos applikációs verziót választja-e. Inzulin adagoló tollat (PEN-t) alkalmazó betegek számára természetesen kizárólag a telefonos applikációval működő (Guardian Connect) rendszer választható. Ez esetben a megfelelő típusú telefonnal is rendelkeznie kell.

Amennyiben Ön előzőleg még nem alkalmazott folyamatos cukormonitorozó (CGM) rendszert, akkor a forgalmazó cég egy havi próbaidőre térítés nélkül biztosítja az Ön számára a szükséges eszközöket. Az oktatást a forgalmazó cég munkatársai, vagy pumpa-oktatói képesítéssel, és az oktatásra szóló szerződéssel rendelkező edukátorok végezhetik. Az oktatás helyének, időpontjának, és az oktató személyének kijelölése után, de mindenképp az oktatás megkezdése előtt, az Ön feladatai az alábbiak:

  • olvassa el a választott rendszer használati kézikönyvét
  • telefonos rendszer esetén töltse le az applikációt telefonjára
  • készítse el CareLink Personal fiókját

További információk:

https://guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/oktatási-modulok

https://guardianconnect.medtronic-diabetes.hu/folyamatos-glukozmonitorozas

A kellően felkészített beteg, aki az indikációknak megfelel, a próbaidő lejártakor orvosával közösen dönt a cukormonitorozó rendszer további használatáról, és az ehhez szükséges receptek kiírásáról.

A rendszer 6 hónapra rendelhető első lépésben, az újrarendelhetőséghez komoly feltételeknek kell megfelelni, és az előírás szerint dokumentálni kell a feltételeknek való megfelelést. Így dokumentálni kell az eszközalkalmazás időtartamát (minimum 70% a 6 hónap alatt), a hipo-/hiperglikémiás, illetve a céltartományban eltöltött időt %-ban megadva (TIR – Time in Range).

Amennyiben Ön már korábban is alkalmazott folyamatos cukormonitorozó rendszert, abban az esetben a próbaidőre nincs szükség, az eszközök receptre felírhatóak a kezelőorvosa írásbeli javaslata alapján, az erre a Rendeletben kijelölt centrumokban (ld. 3. Melléklet: felírási jogosultsággal rendelkező kórházak, rendelőintézetek). A 3 hónapra szóló receptek a forgalmazó cégnél (Medtronic Hungária Kft.) válthatók be postai úton vagy személyesen

Tájékoztató mellékletei ide kattintva letölthetőek!

Budapest, 2020. január 31.

A Trantor’99 Bt Anyagcsere Centrum Munkatársai Kókuszgolyó

Olvass tovább

Almás csirke

Olvass tovább

Brokkoli-krémleves mandulával

Olvass tovább

Egri Cukorbeteg Nap – Diabetes Oktatás és Tanácsadás 

A Cukorbetegek Egri Egyesülete havonta diabetes oktató-ismeretterjesztő foglalkozásokat, szűréseket és tanácsadást szervez. Legközelebbi rendezvényünket, az Egri Cukorbeteg Napot, május 24-én 14 órától   tartjuk a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

                                                                                                                                                                                                                                    Az előadó dr. Kerényi Zsuzsa, nemzetközileg is elismert diabetológus lesz, aki maga is kisgyerekkora óta cukorbetege, így nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik főleg a gyermek-és fiatal cukorbetegeket érintő kérdésekben.

                                                                                                                                                                                                                        Az előadás címe: A hipoglikémai veszélyei és megelőzése a diabetesben.

Kerényi Zsuzsán kívül  vendégeink lesznek az egri diabetológusok is.  Az előadás után válaszolnak kérdéseinkre. Egy nagy rendezvényünkön korábban már volt itt a főorvos asszony, hatalmas siker volt, az előadása után több száz cukorbeteg az ország minden részéből és a határon túlról hosszan felállva tapsolták.

                                                                                                                                                                                                                         Ingyenes szűrések, információs anyagok, szaklapok, tájékoztatók és receptbörze is várja az érdeklődőket. Lehet jelentkezni diabetes láb-és szemvizsgálatra, gyógytornára, értágító kúrára és a bécs-esslingeni tanulmányi kirándulásra.

eger140524

Receptgyűjtemény cukorbetegeknek

Mostantól rendszeresen jelentetünk meg  recepteket, amelyek alkalmasak arra, hogy az egész család „apraja és nagyja” együtt étkezhessen, anélkül, hogy ez a család cukorbeteg tagjának gondot okozna, vagy az egészségeseknek „diétásnak” tűnne. Recetjeinket egy gyakorló nagymama, Ligeti Zsuzsa alkotta, és használja napjainkban is. A receptek alapján készült ételek mind a család gyakorlati próbájának, mind a szakmai lektorálásnak megfeleltek.

Málnás túróhab

Olvass tovább

Aprópecsenye brokkolival

Olvass tovább

Francia sajtleves

Olvass tovább

Tudta Ön, hogy…

Olyan túlsúlyos és kövér cukorbetegek, akik  alacsony glikémiás terhelésű diétát tartottak, három hét alatt 86%-kal tudták csökkenteni antidiabetikus gyógyszerek iránti szükségletüket, míg azok, akik alacsony zsírtartalmú diétát tartottak, csak 6%-kal. Az alacsony glikémiás diéta a szisztolés és diasztolés vérnyomás középértékek csökkenésével is párosult.  (Prediabetes and the Metabolic Syndrome Kongresszus, 2013 április, Bécs)