Felhívás diabéteszes cipő fejlesztési kutatásban való részvételre

 

Notice

Tisztelt Cukorbeteg! Kedves Betegünk!

Amint az Ön előtt is ismeretes, a cukorbetegség a láb komplex károsodását okozhatja, és ez a károsodás hosszabb távon a „diabéteszes láb” kialakulásához vezethet, ami az életminőség romlását okozza, esetenként amputációhoz vezet. A hazai amputációk több mint felét cukorbetegeken végzik.  A diabéteszes lábszövődmények kialakulása megelőzhető, és e megelőzés egyik alapvető eleme a megfelelő cipő viselése már a diagnózistól kezdve. Sajnálatos módon a betegek egy része az éppen aktuális divattal nem tartja összeegyeztethetőnek a szakmai szempontok figyelembe vételével kialakított fazonokat, ezért nem keresi, nem viseli az ajánlott cipőtípusokat még akkor sem, amikor már kimutatható eltérések vannak a lábán.

Az LBT Kft új fejlesztési projektet indított, amelyben neves divattervező által tervezett tetszetős cipőfazonokat készítenek egy kutatás keretében cukorbetegeknek. A cipőket térítés-mentesen kapják a kutatásban részvevő betegek, csak azt kell igazolni, hogy cukorbetegek. Ehhez az utolsó ambuláns lapjuk bemutatása is megfelelő.

Olvassák el a mellékelt tájékoztatót a kutatás részleteiről és a jelentkezés módjáról.  Aki részt szeretne venni, mielőbb küldje vissza a jelentkezését („Előzetes belépési nyilatkozat”), mert a kutatás anyagi keretei megszabottak.

Kérdés esetén a diabcipo@drorto.hu e-mail címen érdeklődhetnek.

Dr. Kerényi Zsuzsanna
diabetológus

 

Diabéteszes cipő fejlesztéshez kapcsolódó kutatás
Összefoglaló tájékoztató

A diabetes a XXI. század jelentős népegészségügyi problémájává vált, világméretekben a lakosság majd 10 %-át érinti és ez a szám folyamatosan nő.  A 60 éven felüliek kö­rében gyakorisága 20%.

A cukorbetegek lába sajátos méretváltozáson megy át. 10 év cukorbetegség után a betegek többségénél a láb duzzadtabbá válik, mélysége és szélessége kb. 10%-al megnő, a konfekció lábbeli viselése ezért kisebesedéshez vezethet. A magas vércukorszint idegkárosodást okoz, emiatt érzészavar alakul ki, a beteg a lábaiban nem érez fájdalmat, meleget, hideget, a másodlagos bőr elváltozások miatt fertőzési kapuk keletkeznek. A lábon keletkező sérülés, gyulladás könnyen fekéllyé alakul. Az elégtelen vérkeringés megnehezíti a sérülések, fertőzések gyógyulását.

A szövődmények megelőzéséhez, vagy kialakulásuk lassításához nagyban hozzájárulhatnak a speciális, cukorbetegnek készült cipők, amelyek szélesebbek, mélyebbek, mint a normál cipők, az érzékeny helyeken nincs varrás és nyomáspont.  A diabéteszes talpbetét vastagabb és puhább az átlagosnál, mivel olyan anyagokból épül fel, amelyek a talp alatti nyomást elosztják.  Jelen kutatás keretein belül ilyen prototípus modellek megfelelőségét vizsgáljuk.

Diabéteszesek számára a divat és az egészségügy eltérő megközelítése nehezen egyez­tethetők össze. Elég általános tapasztalat, hogy a cipőviseléssel kapcsolatos divat szempontjai csak akkor kezdenek háttérbe szorulni, amikor a be­tegnél a diabeteses láb szindróma tünetei megjelennek.  A cukorbetegek kb. 1/3-ánál számíthatunk ennek kialakulá­sára. A diabeteses láb következményeként pedig valahol a világon húsz másod­percenként amputációra kerül egy alsó végtag.

Fejlesztési projectünk célja a csinos cipő iránti igény és a tudatos megelőzés közötti ellentmondás feloldása. Cipőinket neves divattervező, Vágó Réka tervezi. A tehetséges dizájner darabjai minőségi alapanyagokból készülnek, bőrből és különleges kiegészítőkből. A jól átgondolt dizájnok olyan diabéteszes emberek igényeit szeretnék kielégíteni, akik nem szeretnék feláldozni lábuk egészségét, de vonzóak szeretnének maradni. A kifinomult, komoly vonalak mögött jelen van a játékosság.

A szakmaiságot a Diabéteszes Lábszövetség Elnöke, Dr. Mező Róbert biztosítja.  A minőséget az LBT Kft 25 éves gyártási tapasztalata és minőségbiztosítási rendszere garantálja. A lábbelik tesztelése az OGYÉI jóváhagyásával hivatalos kutatásnak minősül.

A kutatás eredményei hozzájárulnak a modellek tökéletesítéséhez, a magyarországi piaci űr betöltéséhez, a szakmai következtetések publikálása pedig a diabéteszes lábellátás magasabb szintre emeléséhez.

Az éveken át tartó kutatásba több száz olyan diabéteszes pácienst szeretnénk bevonni, akinek állapota a kutatási terv kritériumainak megfelel, a kísérleti projectben szívesen vesz részt, annak dokumentációs rendjét és eljárásrendjét elfogadja és rendelkezik orvosi lelettel diabétesz fennállásáról, amelynek fénymásolatát a dokumentációhoz mellékeli. A kutatás helyszíne: az erre kijelölt Dr Orto gyógyászati segédeszköz boltok és egyes kiemelt partnerek telephelye.

A kutatás menete

  1. 1. alkalom: Páciens belépése a rendszerbe. Képzett cipész (méretvevő) és a páciens találkozik egy előre meghatározott időpontban és méretvételi helyszínen, kitöltik az állapotfelmérő lapot és ha nincs kizáró ok, a belépéshez szükséges nyilatkozatokat.  Méretvétel: lábkörrajz készítése, méretek rögzítése, méretvétel 3D lábscanner-rel, fotók készítése a láb állapotáról, modellválasztás, a lábbeli várható átvételi időpontjának egyeztetése. Időtartama kb. 1 óra.

 

  1. 2. alkalom: Cipő átadása, betét szükség szerinti adaptálásával. 20 perces próbahordás, a kiértékelő és állapotfelmérő lap kitöltése. Probléma esetén a következő lépések egyeztetése. Időtartama kb. 1 óra.

 

  1. 3. alkalom: 2-6 hetes hordást követő kiértékelés és állapotfelmérés. Ha a páciens a láb állapotában romlást észlel vagy a cipő hordásával kapcsolatban bármilyen negatív tapasztalata van, kötelező az azonnali személyes megjelenés. Amennyiben nem szükséges a szakmai kontroll, a kérdőív telefonos segítséggel vagy e-mailen eljuttatva, esetleg személyesen a méretvételi pontok valamelyikén is kitölthető. Időtartam kb.15 perc.

A kutatásban részt vevőként a páciens a lába állapotának megfelelő, divatos cipőhöz juthat, mely a mindennapi életminőségére is pozitív hatással lehet. A kutatásban való részvételért nem jár költségtérítés. A kutatás során hordott cipőt és speciális talpbetétet díjmentesen biztosítjuk.

A kutatásba belépő személy feladatai és kötelezettsége a kutatás alatt, hogy az előre egyeztetett időpontokban megjelenjen, a nyilatkozatokat aláírja, az állapotfelérő kérdőíveket mindhárom alkalommal kitöltse. A cipőt legalább napi 4 órában viselnie kell.  A kutatásban való részvétel önkéntes és befolyásolástól mentes, az bármikor írásban indokolás nélkül visszavonható, de ez esetben a rendelkezésre bocsátott cipőt visszakérjük. Ugyanígy járunk el, ha partnerünk nem teljesíti a részvételi kötelezettségeket.

A kutatás ideje alatt az egyéb gyógyászati kezeléseket nem kell félbeszakítani. Ha cipő méretvétel és a cipő átvétele közti időszakban jelentős állapotváltozás következik be, az vagy a kutatásból való időleges kizárást, vagy a betét átalakítását vonhatja maga után. A jól elkészített cipő, melyet 20 perc próbahordás után átadunk, nem okozhat kellemetlenséget vagy kockázatot a láb állapotában. Esetleges állapotváltozás esetén tájékoztatási kötelezettsége van.

A kutatás minden adatát, így a páciens személyére vonatkozó adatokat is a GDPR adatvédelmi szabályozás vonatkozó rendeleteinek eleget téve kezeljük, és kizárólag a minőségbiztosítási szabvány által előírt módon használjuk.

Kizáró feltételek: Bénult végtag, dongaláb, limphoedema, nagyobb csonkolás, macroangiopathia, kritikus ishaemiás láb, artéria elzáródás, boka-láb ortézissel (AFO-val) kezelenő Charcot deformitás, az ízületi tok érintettségével járó fekély. Extrém túlsúly – 40 fölötti BMI érték, Nem megfelelő kooperációs képesség, a járást akadályozó vagy kizáró egyéb megbetegedés lépett fel, tervezett műtét várható.