Return to Munkatársaink

Mezővári Kata, dietetikus

Az Anyagcsere Centrum fő törekvése az, hogy pácienseink az általunk nyújtott segítséggel a rendelőn kívül, a mindennapjaikban is hatékonyan tudják egészségügyi problémáikat önállóan kezelni. Az én feladatom az, hogy a hozzám forduló pácienseknek segítséget nyújtsak a táplálkozásukkal kapcsolatos önmenedzselés elsajátításában. Tanácsadásaim során nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a lehető legkevesebb megszorítással alakítsunk ki olyan új táplálkozási rendszert, amely könnyedén illeszkedik a páciens megszokott életstílusához, meglévő étkezési szokásaihoz. Ez a kulcsa annak, hogy a szükséges étrendi és az életmódbeli változtatások hosszútávon is fenntarthatóak legyenek és a mindennapok részévé váljanak.

Egészségünkkel, különösen a helyes táplálkozással kapcsolatban rengeteg téves információ kering a médiában és az interneten. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket a tévhiteket tanácsadásaim során eloszlassuk és a páciens úgy távozzon, hogy az őt érintő egészségügyi probléma diétájával kapcsolatban ne maradjon tisztázatlan kérdése. Az egészséges életmódhoz a táplálkozáson kívül a rendszeres fizikai aktivitás is hozzátartozik. Egyetemi éveim alatt elvégeztem egy Csoportos fittness instruktori és egy Személyi edzői OKJ-s képzést is, így fizikai aktivitással kapcsolatos javaslataimmal hatékonyan tudom segíteni az optimális testsúly és mobilitás megszerzését, megtartását.

Legfőbb érdeklődési területeim közé tartoznak a testsúlycsökkentés és a szénhidrát-anyagcsere zavarok (1-es és 2-es típusú diabetes, terhességi cukorbetegség, inzulinrezisztencia) étrendi terápiái.

Nehezen hihető, de igaz, hogy megfelelően kialakított táplálkozási szokásokkal tehetünk legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a tudatos életmód útján sosem késő elindulni…