Szolgáltatásaink

Cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek és a legújabb kezelési módszerek
• Cukorbeteg lettem” – Frissen felfedezet cukorbetegség kezelési stratégiájának kialakítása felnőttekben, alapoktatás, psychés támogatás
• 1-es és 2-es típusú cukorbetegség legkorszerűbb életmódi, és gyógyszeres kezelése
• Inzulinra állítás indoklása, oktatása, kivitelezése járóbetegként
• Inzulinpumpa kezelés javallatának felállítása, pumpa-kezelés oktatása, pumpa-kezelésben részesülő betegek gondozása, ellenőrzése számítógépes programok alkalmazásával
• Folyamatos szöveti glukóz-monitorozás (retrospektív és valós-idejű), pumpával kezelt és nem pumpával kezelt cukorbetegekben
• Terhesség során kialakuló cukorbetegség (gesztációs diabétesz) szűrése, rendszeres kezelése, oktatása, a szülés utáni anyagcsere-állapot definiálása (utánkövetés) – további életmódi tanácsok
• Fogamzóképes korú 1-es és 2-es típusú cukorbetegek előkészítése a tervezett terhességre, rendszeres gondozás, szükség esetén pumpa-kezelés javallatának felállítása a terhesség tervezésének időszakában
• A cukorbetegség szövődményeinek megelőzése, felmérése, kezelése
Életmódi tanácsadás cukorbetegek részére (lábápolás, utazás, fizikai aktivitás, versenysport)
• Hygiénés és lábápolási tanácsok
• Diabétesz és a fizikai aktivitás – sporttevékenység – versenysport kérdései
• Diabétesz és szexuális élet (védekezés, erektilis diszfunkció)
• Diabétesz és hormonpótlás menopauzában• A csontfelritkulás korspecifikus megelőzése és kezelése cukorbeteg férfiakban és nőkben

Diétás tanácsadás

• Diétás oktatás cukorbetegeknek alapfokon, és haladó szinten egyéni és kiscsoportos (max 5 fő) foglalkozás formájában
• Diétás tanácsadás testsúlyproblémákkal küzdő, nem cukorbeteg egyéneknek
• Diétás oktatás egyéb belgyógyászati betegségekben

INSUMED orvosi fogyókúra cukorbeteg és prediabéteszes páciensek számára is
Az elhízás: (obezitás) egy kóros állapot, amelynek során a túlzott mértékű zsírraktározás , egészségkárosodáshoz, krónikus betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség,  egyes daganatos betegségek, csont-ízületi betegségek) kialakulásához vezet.
Elhízottnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömeg indexe (body mass index, BMI) 30 kg/m2 felett van.  A túlsúlyosak testtömeg indexe 25-30kg/m2 közé esik.

BMI kalkulátor

Az elhízás krónikus és a rosszul megválasztott diéta miatt újra és újra felmerülő betegség, mely tartós kezelést igényel. Hátterében több tényező áll: a túlzott élelmiszerenergia-fogyasztás, a testmozgás hiánya és genetikai hajlam. Az elhízás világviszonylatban az elsőszámú megelőzhető halálozási ok, a közegészségügyi hatóságok megítélése szerint a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája lehet. Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és 27%-az elhízottnak tekinthető.

[warning] AZ OPTIMÁLIS TESTSÚLY ÉS TESTÖSSZETÉTEL ELÉRÉSE ÉS MEGTARTÁSA ÉRDEKÉBEN, AZ INZUMED PROGRAM OLYAN ORVOS ÁLTAL IRÁNYÍTOTT SZEMÉLYRE SZABOTT DIÉTA, MELY SEGÍTI AZ ELHÍZOTTAK, TÚLSÚLYOSAK FOGYÁSÁT.[/warning]

•    Az INSUMED  diéta lehetővé teszi a célzott zsírfogyást az izomszövet állományának megtartása mellett. Ugyanakkor a táplálkozási szokások lassú és tartós megváltoztatásával jár, így az ideális testsúly elérhető és megtartható.
•    A program a cukorbetegség, a prediabétesz (cukorbetegség elő állapotai: IFG: kórosan emelkedett vércukor, IGT: kóros glukóz tolerancia), és az inzulin rezisztencia életmódkezelése részeként is sikerrel alkalmazható.
A diabétesz elő állapotaiban megfelelő életmódváltással, diéta és növekedett fizikai aktivitás, és a testsúly mérséklésével a manifeszt szénhidrát-anyagcserezavar kialakulása meggátolható, a diabétesz kialakulásának kockázata 50%-kal csökken. A cukorbetegséggel élők kardiovaszkuláris kockázata az egészségesekhez képest jelentősen nagyobb, közel négyszeres, a cukorbetegég elő állapotaiban is emelkedett, két-, két és félszeres kockázat növekedés figyelhető meg. Mindezek az optimális testsúly és a normoglycaemia elérésével lényegesen csökkenthetőek.

A TÁPLÁLKOZÁSI KONCEPCIÓ ALAPJAI:

•    BIA mérés: Bioimpedancia alapján testösszetétel mérés, testzsír/ zsírmentes állomány meghatározása.
A kezelési program lényege, hogy a diéta során rendszeres BIA méréssel követhető az Ön szervezetének zsírcsökkenése. Emellett a megfelelő fehérje bevitel is ellenőrizhető, ezáltal a szervezet izomállománya megőrizhető.
•    Tanácsadás: A tanácsadás célja a célirányos zsírcsökkenés elérése, hiánybetegségek kialakulása nélkül.
Ma már bizonyított, hogy a koplaló jellegű fogyókúrák ártalmasak a szervezet számára, a program háromszori étkezés mellett, jóllakottságérzést, jó életminőséget biztosít.
Az INSUMED programban a résztvevők számára az Ön kezelőorvosa a BIA mérés, az életmódi szokások és a kórtörténet alapján egyéni, háromszori főétkezésből álló étrendet állít össze, melynek része az INSUMED italshake rendszeres fogyasztása, általában napi két főétkezés kiváltására. Emellett kezelőorvosa egy számított szénhidrát és kalóriatartalmú főétkezést állít össze Önnek.
Az INSUMED készítmények glikémiás indexe igen alacsony, ezért jól alkalmazhatóak inzulin rezisztens állapotokban, 2-es típusú diabéteszben szenvedők esetében is. A páciensek rendszeres ellenőrzésekor a diéta betartását ellenőrzik, ebben segít a mérés mellett a táplálkozási napló áttekintése.
•    Megvalósítás: Az előírt diéta betartása mellett a rendszeres fizikai aktivitás is hangsúly kap, tehát a diéta és a mozgás együttes hangsúlyozásával a testsúlycsökkenés hosszútávon fenntartható.

KINEK AJÁNLJUK EZT AZ ORVOSI FOGYÓKÚRÁS PROGRAMOT?

•    mindazoknak akiknek aktuális testsúlya a számára ideális testsúlyt meghaladja
•    akik  prediabéteszben szenvednek, labor vizsgálat során inzulinrezisztenciát igazoltak, és életmódváltással szeretnék javítani inzulin érzékenységüket, és megelőzni a cukorbetegség kialakulását
•    túlsúlyos kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek a testsúlyuk csökkentésére, és a szénhidrát-anyagcsere helyzet javítására

Ha szeretne segítséget kérni ideális testsúlya eléréséhez, vagy inzulin rezisztencia, prediabétesz, cukorbetegség életmódkezelésének részeként alkalmazná az INSUMED diétás programot, akkor egyeztessen időpontot egy személyes konzultációra Rendelőnk munkatársaival.

EKG, 24 órás vérnyomás monitorozás
• Szív- érrendszeri rizikóstátusz felmérése, és rendszeres monitorozása (24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM), vérnyomás-beállítás, EKG

Az ABPM a járóbetegként végezhető vérnyomás-monitorozás angol nyelvű rövidítése (Ambulatory Blood Pressure Monitor). Napi gyakorlatunkban 24 órás, nappal 15, éjjel 30 percenként egy kis hordozható készülék segítségével végzett vérnyomásmérést jelent. Magas vérnyomásos betegség gyanúja, vagy követése esetén használjuk. Ezzel a módszerrel megítélhető a kezelés eredményessége, vagy az eddigi beállítás változtatásának szükségessége. Gyakran fed fel olyan napközbeni, vagy alkalmi kiugrásokat, melyek az alkalmankénti méréssel nem derülnek ki. Az éjszakai, alvás alatti vérnyomás-változások ABPM nélkül nem deríthetők fel. Az éjszakai mérési eredmények összevetése a nappali értékekkel fényt deríthet a vérnyomás napszaki ritmusának károsodására, a szív- érrendszeri szövődmény, az autonom neuropátia korai kimutatására.
A készülék viselése nem fájdalmas, nem megterhelő, munka és/vagy sporttevékenység közben is alkalmazható. A mérési eredmények kiértékelése orvosi feladat, melyhez a betegtől tevékenységi és gyógyszer-szedési napló vezetése ajánlott.

Diabéteszes lábvizsgálat és érszűkület műszeres vizsgálata (Kar- boka index mérés)
BKI (Boka Kar Index) szűrővizsgálat/mérés az alsó végtagi keringési zavar kimutatására

A perifériás verőérbetegség az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája.  Az érszűkület gyakorisága az életkorral növekszik,hazánkban,jelenleg több mint 400.000 beteget érint. Tíz perifériás érbeteg közül azonban csak egynek vannak jellegzetes tünetei (pl. járáskor jelentkező végtagfájdalom). A diabéteszes betegek körében igen gyakori a diabéteszes láb szindróma, amely a neuropátia (idegrendszeri szövődmény) és az angiopátia (érszövődmény) együttes előfordulása.

Magyarországon évente 80.000 alsóvégtagi amputációt végeznek, ennek mintegy fele nagy amputáció. Az amputáltak több, mint fele cukorbeteg. A cukorbetegek körében évente 8-szor annyi amputáció történik, mint a teljes lakosságban. Ma már nemzetközi adatok támasztják alá, hogy megfelelő beteg-edukációval, és évenkénti lábvizsgálattal az amputációk 85%-a megelőzhető lenne.

A BKI (boka/kar index) mérését elsősorban szűrővizsgálatként, a végtagi keringési zavarok kimutatására alkalmazzuk.  Már tünetmentes, korai állapotban kimutatja az érbetegség iránti veszélyeztetettséget, illetve annak fennállását. Az Ön mérési eredménye birtokában kezelőorvosa véleményezi az érszűkület fennállását, súlyosságát, további, kiegészítő vizsgálatok elvégzésével, kezelés módosításával kapcsolatosan tanácsokkal látja el.
A BKI meghatározásával az érszűkület súlyossága is meghatározható, ill. az alkalmazott terápia hatása értékelhető
Tünetmentes betegeink körében szűrővizsgálatként,t a már tünetekkel rendelkezőknél a gyors és megbízható diagnózis felállítására rutinszerűen végezzük a boka/kar index meghatározását.     A vizsgálat a már fennálló szív-érrendszeri betegségekre is prognosztikai adatokat nyújthat. A szűrővizsgálat rendszeres (évenkénti) elvégzése esetén a célzott megelőzés lehetővé válik.

Mikor és kiknek érdemes részt venni rendszeresen az BKI-mérésen?
Általános szűrővizsgálatként a BKI-mérés nőknél 55 év felett, míg férfiaknál 45 év felett javasolt.

Az alábbi rizikófaktorok jelenléte esetén fokozottan indokolt a vizsgálat elvégzése!
•    cukorbetegség
•    magas vérnyomás
•    dohányzás
•    érelmeszesedésben szenvedőknél
•    diagnosztizált koszorúér betegségeknél
•    magas koleszterinszint esetén, továbbá minden olyan esetben, panaszmentes páciensnél is, melynél az előzetes orvosi vizsgálatok, állapotfelmérések a szűrés elvégzését indokoltnak tartják.

Cukorbetegek esetében
1-es típusú cukorbetegekben 5 éves diabétesz tartam után évente
2-es típusú cukorbetegekben a diagnózis felállításától évente

Hogyan történik a vizsgálat?
A BKI-mérés rövid, nyugalmi pozícióban végzett fájdalmatlan vizsgálat. Az általunk végzett módszerrel mind a négy végtagon egy időben vérnyomásmérés történik, melynek eredményét a készülék adott matematikai algoritmusok alapján értékeli. A mérések pontosak és megbízhatóak, így az orvos és a páciens is profitál abból, hogy a diagnózis pontos és korai.l. A BKI vizsgálat eredménye alapján az Ön kezelőorvosa véleményt mond és tanácsokkal látja el további diagnosztikus vizsgálatok(Doppler UH, color doppler, angiográfia), illetve esetleges beavatkozások  szükségességéről.

Folyamatos vércukor monitorozás (CGM) – 1 héten keresztül

Bár az otthoni vércukor-önellenőrzés tagadhatatlanul a diabetológiai gondozás forradalmi vívmánya, az idők során nyilvánvalóvá vált, hogy még a napi 8–10 vércukormérést végző betegekben is feltáratlanul maradhatnak hiper- és hipoglikémiás epizódok. A folyamatos szöveti glukózmonitorozó rendszer (Continuous glucose monitoring system, CGMS) révén ugyanakkor, azokat a vércukorszint-ingadozásokat is észlelni tudjuk, amelyeket az eddigi, alkalomszerű mérési módszerekkel nem lehetett kimutatni.

cgm01

A folyamatos glukóz monitorozó rendszer részei:
A szenzor egy mikroelektród, amely glukóz-oxidáz módszeren alapulva, a szöveti (interstíciális)  folyadék glukóz tartalmának  megfelelő erősségű elektromos jeleket generál. Az elektromos jelek transzmitteren (átvivő) keresztül jutnak a „receiever”-hez (befogadó/adattároló). 24 óra alatt 288 vércukornak megfelelő glukóz értéket továbbít a rendszer, 2,2-22,2 mmo/l-es vércukor tartományban. Ehhez kalibrálásként napi 2-4 vércukor-mérővel mért, ujjbegyes vércukor meghatározás  szükséges.
cgm02A kiértékelés módja szerint a rendszer lehet retrospektív, vagy valós-idejű (real-time). A retrospektív módszer alkalmazásakor a beteg csak a szenzor levétele, és az adatok kiértékelése  után  értesül eredményeiről. A valós-idejű alkalmazásnál a beteg folyamatosan látja a kijelzőn az aktuális vércukor értékeit, a vércukor változások irányát és a változás sebességét, valamint az utóbbi időszak változásainak grafikus megjelenítését. Ezzel meg tud előzni hipoglikémiás eseményeket, vagy meg tudja akadályozni a vércukor túlzott emelkedését egyes hibás döntései után. A szenzor lejárta után az adatok letölthetők, speciális számítógépes programok segítségével részletesen elemezhetők.
Kinek ajánlható a retrospektív glukóz-monitorozás?
•    Minden 1-es és 2-es típusú cukorbetegnek, aki kíváncsi arra, hogy megfelelő-e a betegségére aktuálisan alkalmazott kezelés, vagy elérkezett-e az idő a terápia-váltáshoz
•    HbA1c értéke nincs a kívánatos tartományban, és nem tudja ennek okát
•    Akinél fennáll annak gyanúja, hogy nem érzi a hipoglikémiát,  vagy csak részben éli meg az alacsony vércukor értéket
•    Akiknek nagyon ingadoznak napszaki vércukor értékei (variablitás)
•    Akik szeretnék megtudni, van-e hajnali jelenségük vagy Somogyi effektusuk
•    Akik ellenőrizni szeretnék, hogy diétájuk, vagy étkezési szokásaik  biztosítják-e vércukor értékeik megfelelő tartományban tartását napi 288 vércukor érték alapján napi 2 ujjszúrás mellett

Kinek ajánlható a valós idejű (real time) glukóz-monitorozás?
•    Minden olyan betegnek, akinek diabetológiai ismeretei elégségesek ahhoz, hogy kezelését az aktuális vércukor értékek és azok tendenciái alapján önállóan változtassa.

cgm03Magánrendelésünkön a pumpa-kezelésben járatos diabetológus orvosok és asszisztensek tanácsot adnak Önnek ara, hogy betegségének eredményesebb kezelésére melyik vércukor-monitorozási módszer ajánlott (iPro2, Enlite, Dexcom,  FreeStyle Libre – ezt lehet, hogy nem szabad beleírni)  megtanítják az adott eszköz kezelésére, felhelyezik és eltávolítják a megfelelő eszköz(öke)t, és Önnel együtt kiértékelve az eredményeket, feltárják az esetleges hibákat, javaslatot tesznek beállításuk módosítására.

•    Az úgynevezett „szenzor augmentált” (érzékelővel kibővített) inzulinpumpa két komponensből áll: a valós idejű glukózszint mérő rendszerből, valamint az „intelligens” inzulinpumpából.
cgm04•    A valós idejű CGMS – a korábban ismertetett Guardian RT-hez hasonlóan – egy glukóz szenzoron keresztül minden öt percben közvetíti az inzulinpumpa felé a pillanatnyi vércukorszintet. Az inzulinpumpa által jelzett valós idejű értékek lehetővé teszik a páciensek számára, hogy – egy hitelesítő ujjbegyszúrást követően – közvetlenül befolyásolhassák vércukorszintjük alakulását. A készüléket naponta kétszer kell kalibrálni hagyományos ujjbegyszúrással történő vércukorméréssel. A pumpán – a korábban ismertetetteknek megfelelően – megjelennek a három- és 24 órás tendenciagrafikonok, és felfelé, illetve lefelé mutató nyilak segítségével mutatja a glukóz szint változásának mértékét. Mindezek mellett ebben a rendszerben is egy riasztó figyelmezteti a pácienst abban az esetben, ha a glukóz-érték túl magas vagy túl alacsony lesz. Az „intelligens” inzulinpumpa figyelembe veszi a testben meglévő, még „aktív” inzulin mennyiségét is, és ennek alapján javasolja a megfelelő inzulinadagot, meggátolva ezzel a hipoglikémiás epizódok kialakulását.

Inzulin rezisztencia és prediabétesz kivizsgálása (75g oGTT) és kezelése
• Metabolikus szindróma, inzulinrezisztencia vizsgálata
• Családtagok szűrése cukorbetegségre, metabolikus szindrómára
• Laborvizsgálat: 75 g-os oGTT (vércukor terhelés) 0’-60’-120’ perces vércukor és inzulin szintek, valamint HOMA-index meghatározással
• Diétás és életmód kezelés
• Szükség esetén a terápia gyógyszeres kiegészítése
• Rendszeres orvosi és dietetikai ellenőrzés

Laborvizsgálatok - igény szerint

• Műtétek előtti nagyrutin
• Inzulin rezisztencia vizsgálat
• C-peptid meghatározás
• Hormon- és ellenanyag vizsgálatok